Sunday, 23 July 2017

ch-2

Lesson 2(6A-16.5.17)
More on windows 7

Q1 what do you understand by Window Media Player?
Ans. Windows media player runs and organizes digital media files available in computer memory. It allows us to play copy and create CDs/ DVDs, and copy music and video to portable devices.

Q2. Differentiate between ripping and burning features.
Ans .  Ripping:   It is a process to copy data from CD to Computer system.
Burning: It is a process to copy data from Computer to CD, DVD.

Q3. What is the utility of windows Media Center?
Ans. Using Window media Center, we can watch and record TV shows with a cable connection.

Q4. How will you display two applications windows side by side?
Ans.  1. Open any two application software’s windows.
2. Right click anywhere on the blank portion of the taskbar.
3. Click on the show windows side by side option from the shortcut menu.
4. Both windows will be displayed.

Q5. What is meant by the term Disk Cleanup?

Ans. Disk Cleanup feature helps to remove unwanted files from the hard disk to free up disk space and help the computer to run faster.

ch-1

 Chapter 1
Computer Language                                     12/4/2017    (VI A)
Q1. What do you mean by Machine Language?
Ans. Machine language is the only language that a computer understands. It is expressed in binary form 0 and 1 where 0 means ‘off’ and 1 means ‘on’ state.
Q2. How is Assembly language different from Machine Language?
Ans. Machine Language                                                               Assembly Language
    1.     It uses binary codes 0 and 1                            1. It uses Mnemonic codes or Symbols.
    2.     It is difficult to understand.                              2. It is easy to understand.               
    3.     It is very time consuming process                    3.It is less time consuming process.
Q3. What are the features of high level language?
Ans.1. It uses English words and Mathematical operators.
        2.It is  Machine – independent.
        3.  It is Simple and user friendly language.
Q4. Differentiate between an interpreter and a compiler.
Ans.                Interpreter                                                               Compiler
    1.      Translates the program line by line.                  1. Translates the whole program at once
    2.     If any errors are found they are                        2.  Errors found at the end of the program removed immediately.                                         Execution.
    3.     Execution is very slow.                                   3. Execution is very fast.
Q5. List any three characteristics of the Fourth generation language.
Ans.   1. Machine – Independent
           2. Highly user – friendly.
           3. Very high speed of execution.
           4. Application development tool.